Ca să răspundem la această întrebare trebuie să privim puțin în trecut. Acum două mii de ani Heron din Alexandria inventase un sistem ingenios de a oferi apă sfințită în schimbul a patru drahme enoriașilor fără a tocmi un om care să stea să masoare și să primească banii. Era o primă formă de vending, adică o primă modalitate de a oferi un serviciu de calitate la un cost rezonabil și care îți îmbunătățește viața.

De la ce pornește cererea de vending?

Cred că de la dorința de a face lucruri bune pentru comunitatea în care trăiești și lucrezi. Oamenii vor să stea mai puțin la coadă, timpul lor este prețios, vor să beneficieze de servicii rapide, nu vor să se enerveze, vor să primească rest la plată, unii vor să plătească cu cardul, alții doresc să facă tot felul de plăți prin intermediul unui automat sau să comande ceva de mâncare sau să servească o băutura caldă sau rece. De asemenea, vor ca în drum către servici să-și cumpere ziarul sau să își cumpere bilet de transport de la automat fără să mai stea la rând, vor să-și cumpere o răcoritoare după ce au servit masa sau să folosească serviciile de parking când vor să meargă la mall…

Care ar fi publicul căruia se adresează vendingul?

În general serviciile de vending sunt folosite de cei care au mintea deschisă către nou și de către cei care au o viață activă, pentru care timpul este prețios și doresc să și-l folosească și la altceva decât să stea la rând. Tineretul este primul care intră în contact cu produsele de vending, fie că sunt automate de băuturi reci, calde sau cele de snacksuri. Apoi este vorba de “oamenii ocupați”, cei care sunt tot timpul pe fugă și sunt împărțiți între viața de familie și job, aleargă de la grădiniță la servici, la o ședință, apoi în supermarket pentru a face cumpărături…

Oamenii activi și sofisticați au nevoie permanentă de produse și servicii care să le îmbunătățească viața. Apoi vorbim despre oamenii care preferă să fie discreți și nu suportă să le fie invadată intimitatea, preferă “întâlnirea” cu un automat și nu cu o persoană.

Alte motive pentru care avem nevoie de vending…

Din dorința firmelor de a-și scădea costurile cu plata chiriilor diverselor locații unde până nu de mult își desfașurau activitatea, sau cu cheltuielile așa-zis de regie (lumină, căldură, pază, etc.), sau cu plata salariilor angajaților, care muncesc în acel gen de activitate ce poate fi înlocuită ușor cu produse tip vending. Pe de altă parte, sunt servicii legate de zona alimentară și nu numai, în care noaptea se folosesc mașini (automate) în loc de vânzători, sau serviciile de plată către diverși furnizori, fie că vorbim aici de încărcarea unei cartele telefonice, plata facturilor sau a taxelor către stat sau plata facturilor personale către diverși furnizori. De asemenea, sunt foarte multe companii private care-și permit să ofere gratis angajaților săi sau clienților o cafea, o băutură rece sau un sandwish ca parte a beneficiilor corporatiste acordate salariaților. De asemenea, se evidențiază o mulțime de locații cum sunt clădirile de birouri care cumpară genul acesta de servicii pentru a completa lista foloaselor oferite chiriașilor ce le ocupă clădirile.

Ce ramuri noi ale serviciilor folosesc în acest moment facilitățile oferite de vending?

Pe lângă industria alimentară, au apărut în ultimii ani companii de vending care oferă produse și servicii și către alte domenii ale economiei cum sunt serviciile publice sau sociale ale statului (inclusiv plata taxelor si impozitelor), industria bancară și de asigurări, transporturi, turism, cultură, etc.

Care este impasul pe care trebuie să-l depășească vendingul în România în perioada imediat următoare?

Un neajuns care ține mai mult de cutumele, obiceiurile și mentalitățile românilor după 45 de ani de comunism și 20 de ani de tranziție greoaie care ne ține înlănțuiți în special în nevoia unora de a sta la coadă doar pentru a socializa sau din simplul motiv că nu au alte preocupări. Alții vor spune că vendingul le ia locurile de muncă. Problematica socială în acești ani grei de criză economică când șomajul a atins cote alarmant de ridicate a facut ca apariția automatelor de vending de tot felul, în viața noastră, să fie considerată de unii oameni un atac la bunăstarea lor.

Vendingul oferă locuri de muncă!

Iată un motiv extrem de important, pentru care trebuie să promovam vendingul în țara noastră. Contrar ideilor preconcepute, că oamenii își pierd locurile de muncă din cauza mașinilor de vending, trebuie subliniat că este o industrie care în ultimii 20 de ani a oferit locuri de muncă pentru oamenii care au lucrat în operarea automatelor, fie că vorbim de agenți de vânzări sau personal tehnic și IT, de asemenea există persoane care au primit locuri de munca în surveillence, analiză, urmărire de la distanță sau cei care se ocupă de întreținerea acestor aparate, angajații care lucrează în fabrici producătoare de produse de refill sau care realizează automatele și componentele propriu-zise, salariați în service și piese de schimb, etc.

Rolul vendingului în societate

Ce este foarte important de subliniat este rolul social pe care l-a avut vendingul în România în ultimii ani. Fără să ne dăm seama, industria vendingului ne-a oferit o mulțime de produse și servicii care ne-au îmbunătățit viața, ne-au oferit mai mult timp să ne bucurăm de viață, ne-a înlesnit munca și ne-a făcut traiul mai ușor. Vendingul poate fi o soluție în ceea ce privește lupta contra corupției și a spălării banilor. De asemenea, vendingul poate fi o soluție viabilă împotriva birocrației crescânde și care apasă atât bugetul statului cu plata unor salarii și contribuții către oameni, care de multe ori nu-și găsesc locul în nici o organigrama a vreunei instituții, dar care trebuie păstrați în aparatul bugetar în scop electoral.

Avem nevoie de vending și trebuie spus că nu suntem nici măcar la început în ceea ce privește gradul de penetrare a tuturor beneficiilor acestuia în viața noastră. Trebuie să continuăm să promovăm imaginea vendingului în România și a beneficiilor acestuia în viața de zi cu zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*