Franciza de Aparate:Kioskuri cu DVD-uri, ATM-uri, Cabine de Fotografie, Vending
Este vineri seară, ora 20:10. De mai bine de 35 de minute schimbi canal după canal, la televizorul tău HD cu monitor LED de 81 de mm, și ca de obicei nu este nimic interesant. Prea multă politică. După o lungă săptămână de lucru nu vrei decât să stai să te relaxezi și poate să te uiți la un film…
Apoi îți dai seama, îți aduci aminte că ai văzut un kiosk de dvd-uri cu filme în fața magazinului alimentar pe care îl frecventezi. Așa că sari în mașină și 5 minute mai târziu ești întins pe canapea bucurându-te de un film nou lansat. Tocmai ai achiziționat două ore de relaxare cu numai 3,50$…de la un aparat.

Aparatul
În timp ce te întorceai de la acel kiosk de DVD-uri cu filme, te-ai gândit că ar putea fi interesant să deții una sau două kioskuri de acest fel? Până la urmă, probabil că nu ești singura persoană din zona ta care are nevoie de o metodă rapidă și convenabilă de a vedea filme recente, corect? În plus, nu poate fi o afacere prea greu de condus. Hai să vedem împreună avantajele și dezavantajele unui proprietar de afacere cu astfel de automate:

Avantaje
Costuri mici de start: Principalul jucător din industria kioskurilor de DVD-uri din Canada este DVDNow. Iată ce se spune pe pagina lor de internet: “Poți avea propria afacere în mai puțin de 45 de zile pentru mai puțin de 20,000$.” Acest lucru plasează afacerea pe cea mai de jos scară din punct de vedere al investiției necesare pentru o afacere de tip franciză în SUA și Canada.

Nu este franciză: DVDNow este o oportunitate de afaceri, nu o oportunitate de franciză. Oportunitățile de afaceri oferă o flexibilitate mare, de obicei inexistentă în modelul de afacere de tip franciză care este în general unul rigid. În plus, legislația pentru oportunitățile de afaceri diferă. Acest lucru se traduce printr-un contract mult mai simplu ca proprietar decât cel pe care l-ai semna pentru a deveni partener (2-3 pagini versus 25 de pagini cât are un contract pentru afacerea de tip franciză). În cele din urmă, nu există redevențe constante; din moment ce nu este franciză, nu va trebui să plătești în fiecare lună către corporație un procentaj din vânzările tale brute.

Flexibilitate: Îți poți păstra slujba. Adevărat; poți păstra un serviciu cu normă întreagă de lucru în timp ce lansezi această afacere cu jumătate de normă. Din momentul în care kioskul este instalat, tot ce trebuie să faci este să îl aprovizionezi și să colectezi banii.

Dezavantaje
Competiția brand-ului: Ai auzit vreo dată de Netflix? Deși au avut ceva probleme, și optimiștii cred că sistemul lor de comandă prin e-mail va deveni în curând istorie, ideea de a nu fi nevoit să ieși din casă pentru a lua un film este cu adevărat convenabilă.
Nu este franciză: Unul dintre avantajele afacerilor de tip franciză este ceea ce se numește “etanșeitate.” Francizele cumpără într-un sistem de operare a afacerii foarte stâns și testat, lucruri cum ar fi manuale operaționale detaliate, planuri specifice de marketing, asistență și suport dedicat de la corporație. Este un model tip “prăjitură” și s-a dovedit funcțional.
Locația: În timp ce societăți ca DVDNow oferă asistență la locație, (în schimbul unui comision) în ceea ce privește afacerile cu kiosk-uri, locația este într-adevăr, totul. O locație foarte bună = venit foarte bun. O alegere proastă este egal dezastru.
Alte aparate: Kioskurile de închiriere de DVD-uri cu filme nu sunt singurele aparate automate cu bani oferite în prezent în franciză sau pentru o oportunitate de afaceri. Afacerile care presupun costuri mici sunt întotdeauna populare, în special într-o economie nesigură ca cea pe care o experimentăm noi în prezent.

Mike Handelsman, Group General Manager al BizBuySell.com a dezvăluit că în zilele noastre mulți oameni ce nu sunt angajați au din ce în ce mai puțin capital pentru a investi în afaceri de antreprenoriat. Urmează câteva exemple de oportunități de afaceri de tip franciză sau cu costuri mici:
ACFN: societatea de francize de servicii electronice financiare a plasat peste 1600 de ATM-uri în hoteluri, spitale, muzee, săli de sport și restaurant din Statele Unite. ATM-urile sunt cu adevărat aparate de făcut bani, și aceasta este o altă oportunitate care vă permite să vă păstrați serviciul în timp ce începeți afacerea dumneavoastră.

Vending Proaspăt și Sănătos: băuturi și gustări sănătoase și cafea organică, acestea sunt produsele din atractivele aparate de vending fără numerar, plasate prin franciză în centre de sănătate, birouri de companii, spitale și chiar școli. Consumatorii de azi caută alimente sănătoase sub formă de băuturi și gustări; acest francizor oferă 500 de produse diferite pe care le poate comercializa prin franciza sa.

Cabinele de fotografie Mojo: pagina de internet a companiei spune că aceasta oferă: “Singura cabină foto comercială de calitate de pe piață care oferă într-adevăr o afacere la cheie ce poate fi susținută și operată de o singură persoană.” Asta ar trebui să-ți confere o mulțime de avantaje, nu? În cabină încap până la 10 persoane, iar proprietarii le aduc la evenimentele companiilor, petreceri și nunți. Fotografiile sunt imprimate pe loc și pot fi personalizate pe loc.

Există multe oportunități de francize cu investiții mici și chiar de afaceri non-franciză în zilele noastre. Antreprenorii pricepuți își unesc ideile cu ultimele tehnologii pentru a oferii ceea ce se pare că vrea majoritatea oamenilor acum, “fii propriul tău șef”; afaceri cu automate, cu jumătate de normă și costuri mici.
Chiar dacă companiile prezentate nu există în România, ideea ce trebuie reținută este de a avea curajul de a investi în industria de vending și de a căuta posibilități noi de afaceri care să-ți aducă prosperitatea, dar și independența financiară. Afacerile mici sau cele de tip franciză pot fi și în industria de vending oportunități ce trebuie a fi exploatate pe viitor de firmele românești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*