IDEI DE VENDING

IDEI DE VENDING

TEXT: Vendy

Camioanele cu vending
Există de mai multe decenii, mai ales în SUA, ideea de a face vending din camion, din așa zisele vending trucks. Avantajul mobilității este unul important și trebuie folosit la maxim. Startup-ul acestei afaceri este unul relativ suportabil. Poți cumpăra o mașină nouă sau un camion vechi pe care să-l poți recondiționa și adapta cerințelor afacerii tale cu vending. Oricum ar fi n-o să te coste mai mult de câteva zeci de mii de euro.
Următorul pas este să găsești o locație bună. Evident că aici va trebui să te interesezi la autoritățile locale care sunt regulile și legile ce le ai de respectat. Categoric, locația trebuie să fie într-o zonă aglomerată, cu vad, cu suficient de multe birouri de firme, pentru că să recunoaștem peste 50% din veniturile tale vor veni din vânzarea către angajații firmelor și apoi altor tipologii de clienți (studenți, elevi, cumpărători ocazionali aflați în tranzit prin zona ta).
Un alt pas important este să te faci cunoscut. Aici poți folosi internetul și rețelele de socializare, dar și un direct mailing țintit pe zona ta (să zicem firmele și instituțiile de pe o rază de 1 km pătrat).
Un avantaj semnificativ al acestei idei este că poți să-ți supraveghezi foarte bine aparatele ce le aduci cu tine, fie că vorbim de automate de cafea și băuturi calde, automatele de băuturi reci și snacksuri, dar poți avea și aparate ce fac mâncare caldă rapid, în 90 de secunde (cartofi prăjiți, hamburgeri, etc.), sau aparate vending de pizza, storcătoare automate de citrice și fructe. Tot acest mix de aparate îl poți verifica și îi poți face refil rapid și fără efort, ceea ce este un mare avantaj. Poți la finalul zilei să le urci înapoi în camion sau le lași în locații.
De obicei când începi o astfel de afacere trebuie să te gândești de la bun început că prioritatea ta numărul unu este să-ți completezi flota de camioane de vending cât mai rapid cu putință. Dacă poți chiar să începi cu mai multe astfel de vending trucks pe care să le poziționezi în diverse locații, cu atât mai bine; nu ști niciodată care dintre locații îți poate aduce beneficii mai mari și care mai puțin.

Vending cu mărunțișuri
Una dintre ideile care ar putea merge ușor și la noi este cea prin care poți să-ți începi o afacere cu aparate de vending care să vândă „mărunțișuri”. Să mă explic. Există diverse nimicuri de la cărți poștale și până la suveniruri care pot fi foarte ușor puse în vânzare prin intermediul unor automate de vending. Ca locații, bineînțeles că aș alege cele mai mai mari orașe, stațiunile de pe Valea Prahovei și de pe Litoral, dar și locații cu atractivitate cum ar fi Castelul Bran, Sighișoara, Sibiu, mănăstirile din Moldova, dar și alte locații cu potențial turistic verificat la noi în țară (nu insist, pentru că cred că ați prins ideea).
Ca mărunțișuri puteți alege tot soiul de produse ce se pretează la astfel de idee, dar trebuie să luați în calcul mai întâi și factorul tehnic ce sunt sigur că îl puteți depăși după ce vă veți documenta cu atenție despre ce aparate de vending ar fi bine să aduceți și ce „nimicuri” ar intra acolo. Cred că puteți încerca de la tricouri (remember vendingul cu T-shirturi din SUA sau Japonia) și până la bere personalizată sau cărți cu Dracula (remember book vendingul din Dubai). Oricum posibilitățile sunt multiple, iar marja de profit o să vă surprindă dar poate fi destul de mare pentru că prețurile de achiziție angro ale acestor produse vă va permite să vă puneți un adaos suficient de mare ca să merite efortul.

Vending cu „frig”
Încă mai este vară, deci pot să-mi permit să vă dau o idee estivală de vending. Ice Vending este în occident și mai cu seamă în Statele Unite o modă împământenită de mulți ani încoace.
Și pe la noi am văzut prin diverse benzinării cum se chinuie cu un camion mai mare să aducă gheață și s-o depoziteze în lăzile frigorifice din incintă.
Ce cred că ar merge fără probleme cel puțin 3-4 luni de zile ar fi aparatele de vending cu înghețată. Ce dacă e sezonieră afacerea? Multe sunt la noi caracterizate astfel și totuși merg bine tot timpul anului; overall cum se spune. În timpul verii ești mai agresiv, iarna te concentrezi pe altceva; pe ce „merge” mai bine în anotimpul friguros. Am cunoștință de unele aparate de vending care în timpul verii te ajută să te răcorești la propriu. Astfel, dacă nu suferi de claustrofobie poți să-ți plătești intrarea cu o simplă monedă într-un automat ce îți oferă preț de câteva minute o binemeritată „răcoreală” cu aer rece; evident îți reglezi tu totul după necesități.

Service de vending
Uite o idee în timpuri de restriște. Cred că putem să ne gândim la o afacere cu o astfel de tematică: serviceul de vending. Ce trebuie făcut? Întâi identificăm nevoile din piață, căci sunt multe, deoarece 80-90% din piață folosește echipamente second hand. Apoi gândim investiția. Aparatele de vending au cu precădere același principiu de funcționare, deci se strică de obicei în aceleași locuri. Nu cred că resursele umane ar fi o problemă pentru o companie nou înființată în acest domeniu, deoarece specialiști (“meșteri”) mai sunt. Resursele tehnice și logistice ar putea fi la început minime și cu o coordonare bună ar putea fi folosite la maximum toate resursele disponibile. Astfel, fiecare companie care dorește să-și externalizeze această “durere de cap” a automatelor de vending ce se strică, se uzează sau sunt vandalizate, ar putea-o face dând șansa companiilor ce fac service de vending să se pună pe treabă. Ce câștigă companiile? O scădere drastică a costurilor în business plan și obțin timp și resurse pentru a se concentra pe operare, pe nevoile clientului. Iar piața de vending poate câștiga în dinamică. Ideea de segmentare a pieței nu este o premieră, așa că nu rămâne decât să vă faceți calcule și să luați cea mai bună decizie.

Vending Inside

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*