Japonia, bineînțeles!
De când sunt în Japonia am început ușor-ușor să mă obișnuiesc cu excentritățile niponilor – de orice tip și mai ales cu nevoia aceasta de a-și câștiga timpul necesar intimității sau reculegerii prin apelul pe care-l fac ei la mașinile de vending.
Iată că sunt de câteva săptămâni aici și îmi petrec zilele vizitând, dar și observând comportamentele asiaticilor de aici prin prisma raporturilor pe care le au cu automatele de vending.
Se spune că relația de lungă durată cu mașina te poate face să devii mai distant în relațiile cu oamenii, să începi să-ți neglijezi relațiile cu familia sau prietenii, dar numai în Japonia am văzut un aparat de vending care, când te simți singur, îți oferă numerele de telefon ale unor fete – și ele la fel de singure, sau poate dispuse să te asculte și să-ți alunge tristețea. Incredibil, nu?
Care credeți că este legătura între un aparat de vending și noroc? Simplu, în arhipelagul nipon există aceste automate numite „fortune vending machine” care sunt de obicei găsite în temple şi în preajma altarelor. Odată ce ai introdus suma necesară, din aceste aparate de vending ies mici bucăți de hârtie, și pe care găsești scurte texte prevestitoare sau aducătoare de noroc și pe care japonezii le denumesc “omikuji”. Pentru a îți purta noroc, „omikuji” sunt în mod tradiţional legate de copaci sau stâlpi.
Am rămas cu imaginea asta că japonezii sunt blocați într-un anumit tradiționalism din care nu poți să-i scoți ușor, dar vreau să vă spun că asta este doar o imagine; realitatea este alta. Ei au trecut de etapa Mc Donald’s și KFC și au inventat mașina de vending ce-ți oferă mese calde, ca de exemplu hamburgeri, hot-dog, cartofi prăjiți, spagheti, curry, și lista poate continua.
Știm cu toții că sporturile inventate de occidentali au fost “îmbrățișate” de niponi, și că fotbalul spre exemplu nu mai este o necunoscută pentru ei. Dar ce rămâne în continuare o ciudățenie pentru noi (vesticii) este cum japonezii iubesc luptele între insecte și pentru a facilita găsirea “soldaților” au inventat automatul de vending cu așa zișii “gândaci rinoceri” pe care ei îi consideră animale de companie (pet). De la aceste automate ei își achiziționează viitorii insecto-gladiatori și astfel se pune de-o luptă. Ce mai plictiseală…
Cunoaștem cu toții că pescarii japonezi sunt recunoscuți ca fiind foarte buni, numai că inventivitatea niponilor în materie de aparate de vending nu are limite, iar pasiunea față de pescuit este dusă la extreme odată cu această mașină numită sugestiv “Submarine Catcher”.
Practic ești pus să-ți pescuiești propriul homar și apoi să te duci cu el acasă să îl gătești.
Sunt curios, oare ce surprize ne mai pregătesc asiaticii episodul viitor…
(va urma)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*