Japonia, bineînțeles! Se știe că japonezii sunt mari amatori de supă tradițională cu tăiței. Așa că decât să mai piardă timpul prin restaurante achiziționează o porție de supă direct de...

VĂ ROG, INTRODUCEȚI MONEDA! partea a VII-a

Japonia, bineînțeles!

Se știe că japonezii sunt mari amatori de supă tradițională cu tăiței. Așa că decât să mai piardă timpul prin restaurante achiziționează o porție de supă direct de la un astfel de aparat de vending. Din ce am văzut porțile sunt mari, iar linguri și șervețele sunt la discreție să te servești.

Și uite, dacă mă întrebi unde am făcut piața zilele trecute află că nu am făcut-o într-o piață tradițională ca a noastră, cu țarani oferindu-și produsele pe tarabă și târguindu-se zgomotos cu cumparătorii. Pentru că dacă dorești legume proaspete și alte verdețuri poți cumpăra tot ce-ți trebuie pentru o ciorbă sau o tocană direct de la automatul de vending. Aici ai o varietate de morcovi, brocoli, salată verde, rădăcinoase de tot felul, verdețuri și chiar cartofi.

O mulțime de influențe europene au fost îmbrățișate de niponi. Organizarea unei petreceri în stil european sau american nu face excepție. Așadar am fost solicitat să dau o mână de ajutor la organizarea unei petreceri pentru copilul unui prieten de-al meu japonez. Și tot ce aveam de făcut era să vin cu vreo 10-15 baloane frumos colorate gata de spart de năzdrăvanii ăia mici. Numai că nu mi-a trecut prin cap că aceste accesorii banale se pot găsi la un aparat de vending specializat, ci am umblat aiurea prin oraș întrebând în stânga și-n dreapta de magazine de gen, până o doamnă foarte amabilă m-a îndrumat spre cel mai apropiat vending machine de gen. Îți vine să crezi cum m-am uitat fascinat la aparatul cu pricina care a umplut cu aer 15 baloane în doar câteva minute. Incredibil!

Bine, dar nu mă puteam duce cu mâna goală la ziua puștiului, așa că pe drum am rezolvat problema rapid. Un aparat de vending cu Pokemon (niște jucării de pluș cu fețe hazlii tipic asiatice) mi-a apărut în cale. Lângă el un automat ce distribuia jocuri Lego m-a liniștit. Nu era ceva deosebit, dar nu puteam da greș cu combinația asta de cadouri.

Așa cum m-am obișnuit deja, nimic nu mă mai surprinde în Japonia. Ce ar mai putea să mă mire dacă până și o combinație de whiskey și bomboane M&M gata pregătită într-un recipient translucid mi-a făcut cu mâna dintr-un automat. Oamenii aștia chiar se gândesc la toate…

Chiar nu credeam că niponii pot bea atâta bere. Cred că am zărit câte un aparat de vending ce dispensa bere, aproape la fiecare colț de stradă. În plus, fiind singur printre străini, încerc să-mi alung ușoarele stări de tristețe și de anxietate cu un film pe care-l poți închiria sau cumpăra de la automate specializate pentru asta. Așa că un film cu Marlyn Monroe vizionat direct în engleza nu poate decât să-mi facă bine.

Concluzia. Nu te panica, japonezul s-a gândit la toate și ți-a citit gândurile. Te cunoaște mai bine ca tine și îți oferă totul gata pregătit fără să fii nevoit să „rupi” orașul în două în căutare de diverse produse. Chiar dacă pentru el e ceva normal, eu nu mă pot obișnui cu ideea că cineva are grijă de mine și de timpul meu și face tot ce îi stă în putere să mă ajute să-mi economisesc timpul la maxim, făcându-mi toate poftele.