Prea multe probleme în Italia şi în alte câteva ţări din zona euro, una dintre acestea este totuși mai mare și destul de neaşteptată. Aparatele de vending mai vechi nu...

Aparatele de Vending din Italia refuză să accepte noile bancnote

Prea multe probleme în Italia şi în alte câteva ţări din zona euro, una dintre acestea este totuși mai mare și destul de neaşteptată. Aparatele de vending mai vechi nu “citesc” noile bancnote de 5 euro şi refuză să le accepte. Pe 2 mai, aceste bancnote noi au fost lăudate ca un exemplu de protecţie fiabilă împotriva falsificatorilor de bani. Cu toate acestea experimentul făcut de cotidianul LaRepubblica în 10 oraşe italiene, a descoperit punctul slab al acestora. 90% din aparatele de vending refuză să accepte bani noi. Din fericire, acestea nu “înghit” bancnotele, ci le returnează cumpărătorilor.

Probleme similare sunt înregistrate în Germania, Belgia şi Portugalia. Banca Centrală Europeană, care intenţionează să introducă treptat în circulaţie în decurs de mai mulţi ani alte bancnote de uniformizare a monedei unice europene, cu o nouă serie înfățișând portretul unei zeiţe antice greceşti, spune că ştie despre aceste probleme. Banca Europeană lucrează deja de o jumătate de an cu producătorii de aparate de vending şi ATM-uri pregătind lansarea de bancnote noi. Aparatele de vending vechi vor fi schimbate cu unele noi, sau vor fi reprogramate să primească noile bancnote.