Istoria Aparatelor de Vending (XI)

Istoria Aparatelor de Vending (XI)

Istoria Aparatelor de Vending cu Ziare și Reviste

Aceste automate au făcut istorie mai ales în SUA. Ele reprezintă un model de succes despre ceea ce numim beneficiile vendingului. Toată lumea a folosit aceste aparate pe teritoriul Nord-American, și a făcut-o cu bună credință. Oricine dorea să citească un ziar, să răsfoiască un catalog sau, mai în zilele noastre, să savureze o revistă a folosit automatul de vending cu ziare.

Despre Aparatele de Vending cu Ziare

Aparatele de vending cu ziare sunt folosite pentru vânzarea sau distribuirea de ziare periodice şi de flyere comerciale. Cele mai multe aparate au un detector de monedă care verifică dacă suma de bani depusă este suficientă pentru cumpărarea ziarului dorit. Aparatele de vending cu ziare sunt fiabile, ușor de folosit şi uşor de plasat. Acestea aduc un profit excepţional raportat la investiția făcută.

Aparatele de vending cu ziare se găsesc cel mai des pe stradă. Locaţia este factorul-cheie în succesul sau eşecul unui aparat de vending cu ziare. În general, aparatele de vending cu ziare sunt plasate în locuri aglomerate şi cu trafic mare, cum ar fi lângă staţiile de transport public, gări, aeroporturi şi metrou. Cele mai frecvente aparate de vending cu ziare sunt de fapt o cutie capsulată cu o uşă încuiată. Aceasta, poate fi deschisă după introducerea unor monede într-un mecanism aflat în aparat.

Cele mai multe aparate de vending cu ziare din zilele noastre sunt dotate cu control computerizat şi un aparat de comunicare de emisie-recepție cu infraroşu. Aparatul are o carcasă de distribuire, care deţine mai multe publicații. Cele mai multe aparate de vending cu ziare afişează o copie a fiecărei ediții a unui ziar pentru a atrage atenţia clienţilor. Pentru manevrarea diferitelor tipuri de ziare, aparatele sunt dotate cu ajustări de grosime automate.

În afară de ziarele obișnuite, aparatele de vending cu ziare mai vând și reviste, cataloage, diferite tipuri de formulare sau flyere şi alte tipuri de literatură. Acestea acceptă monede, bancnote şi carduri de abonament pre-plătite. Cardurile de loialitate, cititorul de carduri de credit, acceptarea de bancnote cu plata restului, sunt alte caracteristici des întâlnite la aceste automate de vending. În scopuri promoţionale sunt disponibile și setări individuale ale datei şi zilei. Multe aparate de vending cu ziare oferă, de asemenea, date de audit adiționale, cum ar fi data şi ora unei vânzări.

Pentru fabricarea acestor aparate sunt utilizate materialele robuste precum sticla securizată şi oţelul inoxidabil. Cele mai multe dintre acestea pot fi instalate în interior dar şi în aer liber. În afacerea aparatelor de vending cu ziare există un număr de producători specializați. Global News Vending este unul dintre cei mai mari furnizori de aparate de vending cu ziare din lume.

Inventatorul

Aparatul de vending cu ziare operat de monede a fost inventat de Thiemeyer Hemmeter. Un inventator prolific, Hemmeter, a venit cu ideea omniprezentei “cutii” cu ziare operată de fise, care acum poate fi găsită la fiecare colţ de stradă, din 1947 încoace, mai ales în Statele Unite. Printre alte invenţii ale sale se numără un dehidrator de alimente utilizat în timpul celui de-al doilea război mondial şi maşina de spălat autostabilizată.

Compania lui Hemmeter, Serven Vendor Company, cu sediul în Berkeley, California, producea tuburi de poştă pentru zona rurală și pedestale. Noua invenţie putea fi ajustată pentru a accepta monede de diferite valori (în funcţie de costul hârtiei vândute). Standul de ziare putea fi utilizat cu o singură mână, iar distribuirea unui ziar dura în jur de 30 de secunde. Iniţial au fost aduse în producţie două modele, unul cu o capacitate de 1250 de pagini de ziare, celălalt cu 2500 de pagini. Până în 1987 s-au produs peste un milion de aparate.

Curtea Supremă a SUA și automatul de vending cu ziare

Vă vine sau nu să credeți, dar aparatul de vending cu ziare a creat și disensiuni legislative în Statele Unite. Astfel în 1983, în orașul Lakewood, statul Ohio, a adoptat o ordonanță care îi conferea primarului oraşului control complet asupra locului în care ar fi putut fi plasate automatele cu ziare dar și asupra tipurilor de ziare care puteau fi plasate în aparate. Pe 17 iunie 1988, această ordonanţă a fost anulată de Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii  printr-o hotărâre de 4 la 3, motivându-se că ordonanța ar fi putut fi folosită pentru penalizarea ziarelor care criticau autoritățile locale.

Aparatele de vending cu ziare au început să piardă din popularitate pe măsură ce din ce în ce mai multe ziare au trecut la distribuţia online. Până în 2009, diverși artiști și inventatori începuseră să lucreze deja la schimbarea scopului acestor cutii. Aparatele de vending cu ziare au fost criticate pentru faptul că ocazional, omiteau să distribuie un ziar după ce acesta fusese plătit, lucru care se întâmplă și cu automatele de băuturi reci sau snacks-uri. Aparatele de vending cu ziare au mai fost, de asemenea, criticate din cauza unei probleme de proiectare datorită căreia din aparate se puteau fura bani sau ziare.

Wurlitzer

În anul 2000 compania Wurlitzer a contribuit la istoria acestei mașini prin crearea unui automat modern de distribuire a revistelor. Primele unități au fost achiziţionate de editorii de ziare şi de angrosişti. Câteva dintre caracteristicile aceastor aparate de vending cu reviste sunt: sistem monede cu acceptare de până la 16 monede diferite, stabilirea individuală a prețului pentru fiecare produs, afișaj alfanumeric iluminat pe două linii, unitate de control cu microprocesor programabil cu programe de depozitare şi testare a datelor, asamblare prin glisare cu unitate de control și sistem de monede pentru întreţinere uşoară, schimbarea uşoară a etichetelor cu preţuri şi a ziarelor din caseta de prezentare şi din interiorul aparatului, ajustarea rapidă și ușoară a compartimentelor la diferitele mărimi a ziarelor și revistelor, casetă de prezentare iluminată pentru 8 reviste, compartiment de livrare extern, carcasă de oțel cu strat de acoperire pulverizat, tastatură clară, rezistentă, din metal, cu buton de retur integrat pentru returnarea monedelor cu ajutorul unui motor, poartă de vânzare luminată, înălțime de stivuire ajustabilă în trepte de 32 de mm și posibilitatea vânzării de reviste și ziare împreună.
Astfel, Wurlitzer a reușit să aducă acest aparat de vending drag tuturor la un alt nivel de prezentare, mult mai modern și mai adaptat cerințelor consumatorilor din secolul 21.

Sperăm că v-a făcut plăcere această incursiune în istoria vendingului și promitem un nou episod interesant și data viitoare.

Vending Inside

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*