Organizația Internatională a Cafelei (ICO): Prețurile la Cafeaua Robusta Scad la Minimul de acum 5 Ani și Jumătate

Organizația Internatională a Cafelei (ICO):  Prețurile la Cafeaua Robusta Scad la Minimul de acum 5 Ani și Jumătate

Piata cafelei a scăzut la minimul de acum doi ani în Ianuarie, lucru determinat în principal de scăderea prețurilor Cafelei Robusta, a anunțat Organizația Internațională a Cafelei (ICO). Exporturile de cafea pentru primul trimestru al anului 2015/16 au fost cu 2,6% mai mari decât cele de anul trecut de 26,9 milioane de saci, cu preocupări minime de alimentare în acest moment. Conab a lansat prima lor estimare a producției de cafea din Brazilia pentru anul agricol viitor 2016/17, care se așteaptă să recupereze în mod provizoriu volumele record din 2012/13 și 2013/14, urmând doi ani de producție mai mică. Acest lucru poate, de asemenea, să pună o presiune de scădere asupra prețurilor.

Prețul cafelei a scăzut în continuare în ianuarie, cu o medie lunară a indicatorului compozit ICO de scădere cu 3,3%, la 110.89 cenți, cel mai scăzut nivel din ianuarie 2014. Prețul de zi cu zi a scăzut la un minim de 106.74 cenți pe data de 20 ianuarie, acesta fiind cel mai jos nivel înregistrat de la data de 2 ianuarie 2014. Acestă scădere a coincis cu o criză mai amplă a prețurilor materiilor prime, creată de prăbușirea prețurilor petrolului. Prețul cafelei s-a redresat ușor spre sfârșitul lunii, dar rămâne la niveluri foarte scăzute.

Acest declin în piață a fost simțit cel mai pronunțat în grupul Robusta, care a scăzut cu 5,8%, la 74.71 cenți, cel mai scăzut nivel lunar din mai 2010. Acest lucru a fost atribuit unei alimentări mai mari dect cea anticipată din Vietnam, o nouă recoltă și stocurile semnificative din recolta de anul trecut urmând să ajungă pe piață în scurt timp. Cele trei grupuri Arabica, au scăzut de asemenea, Colombian Milds, Other Milds and Brazilian Naturals, scăzând cu 3,3%, 2,4% și, respectiv, 2%, perspectivele de alimentare rămânând, de asemenea, pozitive.

Exporturile totale au ajuns în decembrie 2015 la 9,3 milioane de saci, cu 1,3% mai mult decât în decembrie 2014. Astfel exporturile pentru primul trimestru al anului cafelei 2015/16 (octombrie-decembrie) ajunge la 26,9 milioane de saci, cu 2,6% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Transporturile de cafea Arabica au crescut cu 11% la 17,6 milioane de euro, cea mai mare creștere fiind înregistrată de Colombian Milds, Columbia livrând 3,5 milioane de saci de cafea, volumul maxim pentru un trimestru din 2001/02. Alte branduri Milds au crescut de asemenea, cu 11,7%, iar Brazilian Naturals cu 9,6%.

Exporturile de Robusta, pe de altă parte, sunt estimate mai mici cu 10,1% față de anul trecut, cu exporturi din cele două origini mari, Vietnam și Indonezia, estimate la o scădere de 11% și, respectiv, 23,4%. Cu toate acestea, exporturile din Vietnam au început să crească, cu 2 milioane de saci estimați în decembrie, cel mai mare volum lunar din martie 2015.

În ceea ce privește producția, Conab, autoritățile cafelei din Brazilia, au lansat prima lor prognoză a producției de cafea pentru anul de cultură 2016/17, care începe în luna aprilie. În conformitate cu această estimare inițială, recolta ar putea recupera puternic de la 43,2 milioane de saci în 2015/16 la valori cuprinse între 49,1 și 51.9 milioane de saci. Extrema superioară a acestui interval ar reprezenta o recoltă record pentru Brazilia, mai mare decât cea de 50,8 milioane produsă în 2012/13. Producția Arabica este estimată provizoriu cu o creștere de 17,8% și 24,4%, datorită condițiilor climatice favorabile, precum și a faptului că 2016/17 este un an bun în ciclul de producție bienal din Brazilia. Robusta are o creștere mai modestă, între 1,8% și 8%, mai mică decât nivelul din 2012/13.

În cele din urmă, creșterea consumului mondial în anul calendaristic 2014 a fost revizuită ușor, consumul ajungând la 150.2 milioane de saci, deoarece în unele țări exportatoare, în special în cele din Asia, consumul intern a fost ajustat la mai mult.

Vending Inside

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*