de Vânzătorul Tăcut

Care sunt șansele ca moneda și bancnota să rămână în continuare un mijloc de plată des folosit în vending?

Se tot discută în industria noastră de plățile cu cardul (cu cip sau contactless), prin SMS, cu telefonul sau „portofelul electronic” însă uităm că în continuare plata majorității produselor de la aparatele de vending se face prin monezi și bancnote. Este clar că această combinație de numerar domină și acum peisajul marii majorități a plăților. O cafea costă 1 leu sau 1,50 lei, o apă plată 2,50 lei, un baton de ciocolată 3 lei, șamd.

Situația de fond

Comoditatea ne împinge să folosim în continuare aceleași “străvechi” instrumente de plată. Celelalte modalități de plată câștigă teren, dar nu suficient de repede ca să putem spune că monezile și bancontele sunt istorie. Încă ne mai folosim de ele. Și nu mă refer doar la România. În continuare în Regatul Unit în industria de vending de acolo 60% dintre operațiunile efectuate la plata produselor din aparatele de vending se face cu cash. Te-ai fi așteptat să nu se întâmple asta pentru că, teoretic, acolo oamenii ar trebui să se supună mai repede schimbărilor de ordin tehnologic, însă nu este așa.

Securitate și Psihologie

Din punct de vedere psihologic este mai ușor să scoți o monedă din portofel pentru a efectua o achiziție, mai ales în cazul generațiilor care s-au născut cu atâta masă monetară pe cap. Obiceiurile vechi se uită greu, iar creierul refuză să se conformeze așa ușor, are nevoie de stimulente. Vom vorbi imediat despre ele.

Din punct de vedere al securității, oamenii cred că o plată cu cardul sau alt dispozitiv electronic aflat acum la modă, ar putea fi sursa unei breșe de securitate în resursele lor și se conving greu să accepte această modalitate de plată. Procesul este de durată, dar nu imposibil de parcurs. Însă din toate studiile realizate în ultimii ani despre mobile banking, s-a vorbit despre necesitatea ca plățile electonice să ajungă la un nivel de securitate mai bun decât cel actual. Știrile pe care le auzim din când în când în care se discută despre grupuri infracționale care subtilizează carduri, PIN-uri, identități, șamd nu sunt de natură să încurajeze marele public să se arunce cu brațele deschise către această modalitate de plată. Avem nevoie de răbdare.

Plățile mici și comisioanele bancare

Se discută frecvent despre faptul că la absolut orice plată realizată cu cardul pentru sume mici și foarte mici să nu se mai perceapă comision deloc și să nu se ascundă alt tip de comisioane (ex. comisoane anuale, comisioane de administrare) în cârca clienților.

Legea nr. 70/2015 spune că în OUG nr. 193/2002 se introduce un nou articol ce limitează comisioanele pe care le percep băncile firmelor care acceptă plata cu cardul, astfel încât instituțiile emitente nu pot aplica instituțiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecărei operațiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecărei operațiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit. În plus, limitarea comisioanelor nu se aplică operațiunilor cu carduri comerciale, retragerilor de numerar de la bancomate și operațiunilor cu carduri emise de sisteme tripartite de plată cu cardul.

Ideea este că până nu vom elimina total orice comision bancar la plata sumelor mici efectuate prin orice tip de card și alte dispozitive electronice și mobile asociate acestuia, nu vom reuși să potențăm ca plățile cashless să devină principala sursă de creștere a industriei de vending.

În UK, de exemplu, după instalarea pe aparatele mai multor operatori de vending a diferitelor dispozitive de plată electronice, eficiența aparatelor a crescut și cu 80%.

Stimulente la plata cashless

Principalul lucru care ar trebui să se întâmple ar fi excluderea în totalitate a modalității de plată prin operațiuni cash la automatul de vending. Așadar, un client să nu aibă posibilitatea fizică de a putea achita altfel decât cu cardul. Am elimina o primă barieră psihologică prin eliminarea unor dispozitive fizice. Apoi, băncile ar trebui să impună comisioane doar la retragerile de numerar și nu la plățile efectuate cu cardul sau alte dispozitive mobile, în felul acesta s-ar încuraja exclusiv plata cashless.

Aceste acțiuni amintite mai sus ar trebui realizate concomitent, ca într-un joc de restricționare și recompensă, să nu elimini ceva până nu oferi ceva avantajos în schimb.

Concluzie

Marea majoritate a tranzacțiilor cu numerar în industria vendingului la nivel mondial se realizează pentru sume mai mici sau egale cu 10$. Dacă se va reuși  ca această uriașă piață să fie înlocuită cu operațiuni contactless și cashless, atunci viitorul ar putea să sune nu bine, ci strălucit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*