Cum ajută tehnologia blockchain kiosk-urile

Cum ajută tehnologia blockchain kiosk-urile

Să ții pasul cu tehnologia în industria kiosk-urilor devine din ce în ce mai dificil în fiecare zi. O inovație care a făcut furori recent în domeniul plăților este tehnologia blockchain, care furnizează fundația pentru un grup de valute digitale în creștere, care se numesc criptovalute și de care revista noastră a mai discutat în trecut.

Blockchain încă este o tehnologie relativ nouă și majoritatea specialiștilor consideră ca vor mai fi necesari cel puțin câțiva ani până să se stabilizeze, asta dacă se va stabiliza. Cu toate acestea, majoritatea instituțiilor financiare și companiilor de tehnologie precum IBM, Goldman Sachs, Barclays și Citi au investit foarte mult în proiectele blockchain. Activitatea acestor companii indică faptul că tehnologia blockchain prezintă un potențial de a schimba în mod semnificativ practicile legate de plată, precum și alte funcții de afaceri.

Impactul imediat: Plățile

Impactul cel mai vizibil al tehnologiei blockchain până azi a fost observat în zona plăților, deja fiind evidentă în industria ATM-urilor bitcoin. Mii de astfel de ATM-uri non-tradiționale au fost instalate la nivel mondial pentru a permite consumatorilor să cumpere criptovalută, mai ales bitcoin, care este de departe cea mai populară criptovalută.

Veți râde, dar una dintre utilizările cele mai vizibile ale plăților pe bază de blockchain care au legătură cu kiosk-urile ce operează pe bază de autoservire este cea de distribuitor de canabis.

O țară presupus conservatoare ca România, veți spune că nu are legătură cu așa ceva, dar  Canabisul reprezintă o industrie care se dezvoltă rapid, iar farmaciile au găsit o utilizare pentru criptovalută ca o cale de mijloc cu privire la unele probleme cu care se confruntă în relația cu băncile și companiile de carduri de credit care ezită să susțină industria de canabis. Dacă aș încerca o paralelă (poate după unii ușor forțată) industria jocurilor de noroc de la noi din țară a suferit de curând din pricina coeficientului de risc considerat a fi în creștere de către mai multe bănci românești care au anunțat o mulțime de companii de gambling din România că ar fi bine să-și mute conturile de la ei… Unele farmacii de canabis din Vest instalează kiosk-uri pe bază de autoservire care acceptă bitcoin și alte criptovalute. După așa exemple ne vom da seama cam ce industrie de la noi ar merge să susțină creșterea influenței criptovalutelor pe piața din România.

Plățile pe bază de blockchain își croiesc drum și în kiosk-urile tradiționale care operează pe bază de autoservire.

De exemplu, firma Reis & Irvy, de care noi am mai discutat în paginile revistei noastre, care furnizează vendomate de iaurt și înghețată, a anunțat recent că noile sale aparate vor accepta câteva tipuri de criptovalute, inclusiv Bitcoin, Ethereum, Litecoin și Bitcoin Cash. Primele dintre aceste vendomate Reis & Irvy au fost programate pentru a fi instalate în aproape 1.000 de locații în vara ce tocmai a trecut.

Un kiosk, denumit PopShop, creat pentru distribuirea produselor pentru consumatori cu accent pe e-commerce, are de gând să accepte criptovalute împreună cu metode mai tradiționale de plată, datorită faptului că observă o creștere a nivelului de popularitate.

Apar aplicațiile blockchain care nu au legătură cu plățile

Experții nu consideră că plățile pe bază de blockchain vor ajunge prea curând în rândul plăților retail de vreme ce cererea nu este atât de mare în prezent – în mare din cauza volatilității prețului criptovalutei.

Cu toate acestea, observatorii fenomenului văd tehnologia blockchain ca putând fi utilizată în alte feluri în afară de plăți. Tehnologia are o varietate de alte utilizări în afaceri, precum menținerea evidențelor, contabilitate, gestionarea lanțului de aprovizionare, votare, conformitatea în domeniul reglementării, marketing și publicitate – toate având o aplicație potențială în industria kiosk-urilor.

Specialiștii văd gestionarea lanțului de aprovizionare ca cea mai comună utilizare în afaceri pentru tehnologia blockchain în acest moment, menționând faptul că este deja utilizată în cadrul lanțurilor de aprovizionare din cadrul industriilor alimentară, asigurări, sănătate și transport. IBM este furnizorul principal de tehnologie blockchain pentru aplicațiile din lanțurile de aprovizionare.

Astfel, o companie poate să își dea seama unde a fost produs materialul, cine l-a făcut, unde s-a dus, etc. Acest lucru poate asigura conformitatea cu reglementările și poate asigura companiile că își vor primi produsele din surse care îndeplinesc cerințele specifice industriei.

Blockchain este un registru contabil descentralizat, care nu se schimbă și care este complet transparent, cred experții. O copie completă a valutei blockchain conține orice tranzacție efectuată vreodată în valută. Cu aceste informații, o persoană poate afla câtă valoare a aparținut fiecărei adrese la un anumit moment dat în istorie.

Acest lucru înseamnă că blockchain acționează ca un registru contabil public în cadrul căruia orice tranzacție este trecută în evidență și înregistrată de un grup de utilizatori.

Publicitatea și alte aplicații ale blockchain

Datorită caracterului de tip peer-to-peer (de la coleg-la-coleg), blockchain poate fi folosită și pentru platformele media digitale pentru a permite utilizatorilor să comercializeze spațiu publicitar pe ecrane digitale, inclusiv kiosk-uri.

MetaX, o companie de tehnologie pentru publicitate, a lansat recent un instrument blockchain denumit adchain care permite utilizatorilor să eticheteze un anumit anunț publicitar pentru a-l urmări. Cei care fac reclamă pot utiliza adchain pentru a descoperi unde a fost redată reclama, cine a vizualizat-o, cât buget a fost utilizat și ratele de conversie. În esență, folosește blockchain ca dispozitiv de urmărire pentru a vedea unde ajunge reclama.

Cei care fac reclamele primesc și o bonificație în criptovalută pentru achiziționarea spațiului publicitar pe un anumit ecran digital, valută pe care o pot utiliza apoi pentru achiziții publicitare viitoare.

Nu cu mult timp în urmă un specialist în fenomenul criptovalutelor a menționat faptul că registrul contabil invariabil al tehnologiei blockchain poate îmbunătăți sistemele de votare. De exemplu, KeepKey este un portofel electronic pentru stocarea activelor digitale, care în urma utilizării sale s-a observat că odată ce un vot a fost efectuat pe blockchain, nu poate fi manipulat deoarece blockchain creează un registru permanent, care nu poate fi schimbat. Furnizează o pistă de audit pentru verificarea rezultatelor electorale.

Tehnologia blockchain oferă protecție împotriva hacking-ului, o amenințare tot mai mare pentru toate sistemele computerizate, inclusiv cele utilizate pentru a gestiona aparatele de vot. Un sistem de votare pe un blockchain public ar fi complet descentralizat fără nici o breșă pe care ar putea viza-o atacatorii cibernetici.

În concluzie, experții consideră că tehnologia blockchain va necesita cel puțin 5-6 ani până să ajungă să dispună de o utilizare răspândită, deși ar putea dura și mai mult dacă există un impediment major, ca de exemplu o companie mare care încearcă să utilizeze blockchain și apoi nu reușește, lucru ce ar crea neîncredere în fenomen.

editare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*