Ce e nou pe piața cafelei? (partea 1)

Ce e nou pe piața cafelei? (partea 1)

Producția de cafea a Braziliei a atins un număr record de 60,1 milioane de saci, fapt ce a contribuit la supra-aprovizionarea cu cafea din acest an

Organizația Internațională a Cafelei (International Coffee Organization) a dat publicității de curând noile date statistice privind piața cafelei la nivel planetar. Datele sunt interesante și oferă informații despre evoluția prețului cafelei și datele privind producția și exporturile în diverse părți ale lumii.

Prețurile cafelei sunt diferite în februarie 2019

În februarie 2019, indicatorul compozit ICO a scăzut cu 0,9% la 100,67 cenți americani/livră (0,45 kg), similar nivelului din decembrie 2018. Indicatorul compozit zilnic a inversat câștigurile realizate în ianuarie, scăzând de la o medie de 103,32 cenți americani/livră (0,45 kg) in prima săptămână din februarie la un punct inferior de 97,44 cenți americani/livră (0,45 kg) pe 26 februarie. Prețurile pentru Brazilian Naturals și Colombian Milds au înregistrat o scădere în februarie, în timp ce Other Milds a stagnat, iar prețurile Robusta au crescut cu 0,5% până la 78,65 cenți americani/livră (0,45 kg). Exporturile din primele patru luni ale anului de cafea 2018/2019 (Octombrie 2018 – Ianuarie 2019) au crescut cu 6,6% la 41,96 milioane de saci, reflectând o aprovizionare largă cu cafea pe piața internațională. Exporturile de toate tipurile, mai puțin Other Milds, au crescut comparativ cu primele luni ale anului 2017/2018. Diferența în ceea ce privește disponibilitatea cafelei Colombian Mild la Other Milds a dus la un diferențial negativ de 0,52 cenți americani/livră (0,45 kg) in februarie.

Media lunară a indicatorului compozit ICO a scăzut cu 0,9% la 100,67 cenți americani/livră (0,45 kg) în februarie 2019, fiind puțin mai mare decât cea mai scăzută medie lunară de 100,61 cenți americani/livră (0,45 kg) atinsă în luna decembrie 2018 a anului de cafea 2018/2019. Cu toate acestea este cu 27,5% mai scăzut față de media pe 10 ani de 138,84 cenți americani/livră (0,45 kg). Ca urmare a creșterii din ianuarie 2019, indicatorul compozit zilnic a început la peste 100 cenți americani/livră (0,45 kg), cu o medie de 103,32 cenți americani/livră (0,45 kg) în prima săptămână. Și totuși, prețurile au scăzut pe parcursul zilelor rămase din lună, atingând un punct inferior de 97,44 cenți americani/livră (0,45 kg) la data de 26 februarie. Creșterea susținută a exporturilor din primele patru luni ale anului de cafea 2018/2019 comparativ cu anul trecut și potențiala cultură vastă înainte de un an de pauză din Brazilia pentru anul de cultură 2019/2020, au contribuit la prețurile scăzute din acest an la cafea.

Oscilațiile prețurilor pentru indicatorii de grup au deviat în februarie 2019. Prețurile pentru Brazilian Naturals au scăzut cu 2,8% la 100,06 cenți americani/livră (0,45 kg), iar prețurile pentru Colombian Milds au scăzut cu 1% la 127,93 cenți americani/livră (0,45 kg), în timp ce prețul pentru Other Milds a stagnat la 128,45 cenți americani/livră (0,45 kg). În ceea ce privește diferențialele, prețul zilnic pentru Other Milds au făcut comerț frecvent peste Colombian Milds în Februarie, ducând la un diferențial negativ de 0,52 cenți americani/livră (0,45 kg) pentru respectiva lună. Aceste evoluții de preț reflectă contrastul de disponibilitate a Americii Centrale comparativ cu Cafeaua Columbiană. Prețurile pentru Robusta au crescut cu 0,5% la 78,65 cenți americani/livră (0,45 kg), care reprezintă a doua lună consecutivă de creștere. Scăderea prețurilor pentru Arabica împreună cu o creștere a prețurilor Robusta au limitat arbitrajul financiar dintre cafelele Arabica și Robusta, așa cum au fost măsurate pe piețele la termen din New York și Londra. În februarie, arbitrajul financiar mediu a scăzut cu 10,7% la 33,60 cenți americani/livră (0,45 kg). Ultima dată la care arbitrajul financiar a atins acest nivel a fost luna aprilie 2008, cu o diferență de doar 32,75 cenți americani/livră (0,45 kg) între prețurile piețelor la termen din New York și Londra. Prețul volatilității din aceeași zi a indicatorului compozit ICO a stagnat la 6%, în timp ce volatilitatea din aceeași zi a cafelei Robusta a scăzut cu un punct procentual, dar crescând pentru toți indicatorii Arabica.

Statistica de comerț

În ianuarie 2019, exporturile mondiale de cafea au fost de 11,06 milioane de saci (184.314 tone metrice), cu 2,6% mai mare ca în ianuarie 2018. Exporturile de cafea Brazilian Naturals, Colombian Milds și Robusta au crescut cu 12,8% la 3,51 milioane de saci, cu 14,5% la 1,31 milioane de saci și respectiv 3,2% la 4,43 milioane de saci. Cu toate acestea, exporturile de Other Milds au scăzut cu 18,9% la 1,81 milioane de saci. În primele patru luni ale 2018/2019, exporturile totale au crescut cu 6,6% la 41,96 milioane de saci. Exporturile de toate tipurile, mai puțin Other Milds, au crescut comparativ cu primele luni ale anului 2017/2018. Exporturile de Brazilian Naturals au crescut cu 19% la 15,21 de milioane de saci, în timp ce Colombian Milds a crescut cu 7,3% la 5,28 milioane de saci. Exporturile Robusta au crescut cu 4,1% la 14,7 milioane de saci. În contrast, exporturile de Other Milds au scăzut cu 10,1% la 6,77 milioane de saci.  

Exporturile din Africa au crescut cu 1,2% la 948.870 saci în ianuarie 2019 și cu 5,8% la 4 milioane de saci în primele patru luni al anului de cafea 2018/2019. Uganda este cel mai mare exportator din regiune, deși exporturile sale au scăzut cu 8,8% la 1,47 milioane de saci din octombrie 2018 în ianuarie 2019. Etiopia este cel mai mare producător din regiune, dar al doilea cel mai mare exportator datorită consumului domestic de cafea semnificativ. În primele patru luni ale anului 2018/2019, exporturile acesteia au scăzut cu 8,9% la 1 milion de saci.  Cu toate acestea, creșterile exporturilor dinspre Coasta de Fildeș și Tanzania au compensat aceste scăderi. Exporturile din Coasta de Fildeș au crescut cu de peste două ori în primele patru luni ale 2018/2019, ajungând la 502.623 saci. Exporturile dinspre Tanzania au crescut cu 55,7% la 399.540 de saci.  Producția de cafea din Africa este estimată a fi cu 1,8% mai mare la 17,8 milioane de saci în 2018/2019. Se așteaptă ca producția din Etiopia să stagneze la 7,5 milioane de saci, în timp ce se așteaptă ca producția din Uganda să crească cu 2,2% la 4,9 milioane de saci. Producția Coastei de Fildeș și a Tanzaniei este estimată la 1,6 milioane de saci și respectiv, 827.000 saci.

Exporturile din Asia și Oceania au scăzut cu 0,9% la 4,17 milioane de saci în ianuarie 2019 și cu 2,8% la 13,12 milioane de saci în primele patru luni ale anului de cafea 2018/2019. Vietnam este cel mai are exportator din regiune și al doilea cel mai mare din lume. Exportul acesteia în primele patru luni ale 2018/2019 se estimează a fi cu 6,1% mai mare ajungând la 9,5 milioane de saci. Și totuși, exporturile din Indonezia și India au scăzut cu 27,6% la 1,7 milioane și respectiv cu 19% la 1,54 milioane de saci. Papua Noua Guinee este al patrulea cel mai mare exportator din regiune, iar exporturile sale au crescut cu 33,4% la 317.030 de saci. Producția regională este estimată la 48,01 milioane de saci, cu 2,1% mai scăzută comparativ cu anul trecut. Se așteaptă ca producția din Vietnam să scadă cu 3,4% la 29,5 milioane de saci din cauza vremii nefavorabile, în timp ce producția Indoneziei se estimează a fi mai mare cu 5,7% ajungând la 11,1 milioane de saci. Se estimează că producția Indiei va scădea cu 10,5% la 5,2 milioane de saci, ca rezultat al inundațiilor de la sfârșitul verii trecute. Cu toate acestea, creșterea exporturilor din Papua Noua Guinee este susținută de cea mai mare cultură din 2018/2019, care a crescut cu 6,5% la 817.000 de saci.

Exporturile din America Centrală și Mexic au scăzut cu 23,7% la 1,18 milioane de saci în ianuarie 2019 și cu 13,7% la 3,15 milioane de saci în primele patru luni ale anului de cafea 2018/2019. Honduras este cel mai mare exportator din regiune și al optulea cel mai mare din lume. Din octombrie 2018 până în ianuarie 2019, a expediat 1,19 milioane de saci, o scădere de 22,4% comparativ cu anul trecut. Se estimează că exporturile din Mexic au scăzut cu 7,7% la 850.000 de saci. Exporturile din Costa Rica au scăzut cu 5,3% la 148.068 de saci, după trei ani consecutivi de creștere continuă. În contrast, exporturile din El Salvador au scăzut cu 15,9% la 81.298 de saci. Producția regională este estimată la 21,72 milioane de saci, cu 0,5% mai scăzută comparativ cu anul trecut. Se așteaptă ca producția din Honduras să scadă cu 1,5% la 7,45 milioane de saci, în timp ce producția Mexicului se estimează a crește cu 2,5% la 4,5 milioane de saci. Se așteaptă ca producția din Costa Rica să crească cu 34.000 de saci la 1,6 milioane de saci, iar producția din El Salvador continuă să fie neschimbată față de anul trecut.

Exporturile din America de Sud au crescut cu 16,4% la 4,76 milioane de saci în ianuarie 2019 și cu 17,9% la 21,6 milioane de saci în primele patru luni ale anului de cafea 2018/2019. Exporturile din Brazilia sunt cu 26,8% mai mari ajungând la 14,73 milioane de saci din octombrie 2018 până în ianuarie 2019. Cu toate acestea, exporturile sunt încetinite având în vedere faptul că Brazilia se apropie de sfârșitul anului său de cultură 2018/2019, exporturile atingând 3,29 milioane de saci în ianuarie 2019 comparativ cu media de 3,81 milioane de saci din octombrie până în decembrie 2018. Exporturile din Columbia au ajuns la 4,79 de milioane de saci în primele patru luni ale anului de cafea 2018/2019, cu 5% mai mult comparativ cu anul trecut. Exporturile din Peru au crescut cu 1,3% la 1,92 milioane de saci. Producția din America de Sud, care reprezintă 47,7% din producția globală din 2018/2019 se așteaptă să crească cu 4,3% la 79,94 milioane de saci. Producția Braziliei din anul de cafea 2018/2019 a atins un număr record de 60,1 milioane de saci, fapt ce a contribuit la supra-aprovizionarea cu cafea din acest an. Columbia va recolta 14,2 milioane de saci, o creștere de 2,7% comparativ cu anul trecut, iar producția din Peru este estimată a crește cu 1,7% la 4,36 milioane de saci.

editare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*