PIAȚA MONDIALĂ DE CACAO (1)

PIAȚA MONDIALĂ DE CACAO (1)

Precum am făcut ediția trecută, când am vorbit despre piața cafelei, acum vă oferim o evaluare asupra situației pieței de cacao prin prisma prețurile contractelor de futures nearby (cu scadență apropiată) listate la ICE Europe (Londra) și S.U.A. (New York) din luna februarie 2019. Ea are ca scop sublinierea perspectivelor cheie asupra evenimentelor de piață prognozate și efectului ratelor de schimb valutar asupra prețurilor pentru cacao.

Graficul I prezintă dezvoltarea prețurilor de futures la bursele de la Londra și New York, la momentul închiderii bursei de la Londra. Ambele prețuri sunt exprimate în dolari americani. Bursa de la Londra stabilește prețurile la valoarea nominală a produsului de origine Africană, în timp ce New York stabilește prețurile la valoarea nominală a produsului din Asia de Sud-Est.

Așadar, în contextul acelorași condiții, ne putem aștepta ca prețurile pe futures să fie mai mari la Londra decât la New York. Cu toate acestea, în mai 2017, schimbările aduse regulilor pentru gradare pentru ICE Europe au dus la o creștere substanțială în cazul acțiunilor Bulk Delivery Units (BDUs – unități de livrare en gros), care sunt mult mai costisitoare la gradare/regradare, cât și la boabe de cacao de origine mai puțin căutată. În timp ce se continuă monitorizarea efectului schimbărilor aduse regulii de gradare din cadrul bursei de la Londra, au început să apară semne ale revenirii la configurația normală de piață în ultima săptămână comercială a lunii care este supusă evaluării. Acest lucru a rezultat parțial din datele care arată că, în februarie, din cele șapte Cameroonian Original BDU (7.000 tone) supuse gradării, 2.000 de tone nu au trecut evaluarea. Graficul II descrie schimbarea adusă indexului de preț zilnic ICCO și cea adusă indexului pentru dolarul american în luna februarie. Prin compararea acestor două evenimente, putem clarifica impactul ratei de schimb valutar a dolarului american asupra dezvoltării indexului de preț zilnic al ICCO exprimat în dolari americani. În final, Graficul III ilustrează mediile bisăptămânale ale prețurilor și ratelor untului de cacao aflate pe primele poziții la bursele de la Londra (ICE Europe) și New York (ICE Futures U.S.), de la începutul anului de cacao 2018/2019.

Evoluții de preț

În timpul lunii februarie, prețurile contractelor nearby (cu scadență apropiată) pentru cacao au crescut atât pe bursa de la Londra, cât și pe cea de la New York, așa cum se poate observa în Graficul I. Această tendință ascendentă a venit ca reacție la perspectiva unei cereri în creștere, combinată cu vremea nefavorabilă înregistrată în anumite zone din Africa de Vest unde se cultivă cacao. Ulterior, comparativ cu prețurile de la începutul lunii, prețurile pentru futures au crescut cu 9% de la 2.083$ la 2.269$ per tonă la Londra, și cu 3% de la 2.178$ la 2.238$ per tonă la New York, până la sfârșitul lunii februarie.

În perioada 1-19 februarie, preocupările cu privire la impactul temperaturilor peste normal înregistrate în Africa de Vest a dus la o creștere substanțială a prețurilor în cadrul burselor de la Londra și de la New York. Mai exact, condițiile de climă uscată și aridă care au fost înregistrate în zonele din Ghana unde se cultivă cacao au determinat participanții la piață și factorii de prognoză să realizeze o revizuire descendentă a predicției privind mărimea culturii țării pentru anul 2018/2019. În plus, vânturile Harmattan din zonele principale producătoare de cacao din Nigeria au augmentat impactul negativ al condițiilor meteo nefavorabile asupra producției. Ca rezultat, prețurile contractelor cu scadență apropiată au crescut de la 2.083$ per tonă la 2.318$ per tonă la Londra, iar la New York, au crescut de la 2.178$ per tonă la 2.322$ per tonă.

Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că această tendință ascendentă nu a mai continuat, iar după 20 februarie, prognozările care sugerau faptul că furnizorul principal de cacao se îndreaptă rapid către un nou nivel record în cadrul producției de cacao, au determinat o scădere a prețurilor. Din acel moment, prețurile contractelor de tip front-month au scăzut drastic cu 2% de la 2.310$ per tonă la 2.269$ per tonă la Londra, și cu 3% de la 2.302$ la 2.238$ per tonă la New York.

În final, creșterea dolarului american – cu aproape 1% – în timpul lunii Februarie a avut un impact neglijabil asupra creșterii observate în rândul prețurilor pentru cacao exprimate în dolari americani (Graficul II).

Așa cum se prezintă în Graficul III, ratele untului de cacao au urmat, în general, o tendință descrescătoare, atât în Europa, cât și în Statele Unite, de la începutul anului de cacao 2018/2019. În această perioadă, ratele untului de cafea au scăzut cu 4% de la 2,80 la 2,68 în Europa și cu 3% de la 2,68 la 2,59 în Statele Unite.

Pe de altă parte, comparativ cu nivelul atins la începutul anului de cultură, contractul cu scadență apropiată a crescut cu 8% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, atât la Londra, cât și la New York. Prețurile au crescut de la 2.028$ per tonă la 2.197$ per tonă la Londra, în timp ce au trecut de la 2.071$ per tonă la 2.234$ per tonă la New York. Se poate nota faptul că ratele untului de cacao sunt invers legate de prețurile boabelor de cacao.

Situația cererii și ofertei de cacao

Având în vedere faptul că principala cultură de cacao a anului 2018/2019 se aproprie de sfârșit, datele arată cum Coasta de Fildeș este cât pe ce să își depășească producția de cacao record stabilită în timpul anului de cultură 2016/2017 la 2,020 milioane tone. La 10 martie 2019, sosirile cumulative din porturile Coastei de Fildeș au fost înregistrate la 1,587 milioane de tone, în creștere de la 1,441 milioane de tone înregistrate în aceeași perioadă a sezonului trecut. În Ghana, se așteaptă ca producția să rămână stabilă în ciuda secetei, în timp ce țara continuă implementarea programelor sale de sporire a producției. În decursul aceleiași unități de timp, randamentul Nigeriei este preconizat să scadă cu 10.000 de tone la 245.000 tone.

Prima prognoză pentru sezonul de cultură 2018/2019 publicată de către Secretariatul ICCO în ultima sa ediție a raportului trimestrial asupra statisticilor de cacao indică o creștere anticipată a activităților de măcinare a boabelor de cacao cu 2,6%, comparativ cu sezonul anterior de cultură. Se așteaptă ca activitățile de măcinare să atingă un record, oprindu-se la 4,712 milioane de tone, crescând cu 118.000 tone. Această prognoză superioară reflectă creșterea neclintită a cererii, care este oglindită în creșterea stabilă a activităților de prelucrare a boabelor de cacao în țările de origine, precum și o creștere la nivelul cererii de ciocolată cu un conținut crescut de cacao. Se preconizează că activitățile de prelucrare vor crește cu 1,6% la 1,737 milioane de tone în Europa și cu 4,3% la 1,096 milioane de tone în Asia și Oceania, iar în Africa se anticipează o creștere de 1,9% la 981.000 de tone. In Americi, cu operațiunile Ferrero din Canada, activitățile de prelucrare sunt așteptate să se extindă cu 3,1% la 899.000 tone, comparativ cu nivelul obținut în aceeași perioadă a sezonului anterior.

Sursa: icco.org

Graficul I: Prețurile în dolari per tonă a boabelor de cacao pentru contractele futures cu scadență apropiată de pe bursele de la Londra (ICE Futures Europe) și de la New York (ICE Futures U.S.)

Graficul II: Indexul de preț zilnic ICCO și indexul pentru dolarul american

Graficul III: Mediile bisăptămânale ale prețurilor și ratelor untului de cacao la bursele de la Londra (ICE Europe) și New York (ICE Futures U.S.)

editare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*