Mulți oameni se feresc de ideea de a începe o afacere proprie sau de a deveni antreprenori. Gândul că ai putea să pornești pe cont propriu aduce cu sine teama de costuri mari, de prea multe ore de muncă și de a nu îți putea gestiona angajații. Dar toate astea nu reprezintă probleme dacă vrei să pornești o afacere cu aparate de vending.

Ca proprietar al unei astfel de întreprinderi, te poți aștepta la ore de muncă relaxate, costuri mici de pornire și o rutină zilnică destul de ușor de urmat. Forbes.com chiar a concluzionat că o afacere cu aparate de vending e o idee excelentă de afaceri. Și nu numai că ideea e excelentă, dar implementarea ei este de asemenea destul de simplă. Există numeroase resurse care vin întâmpinarea procesului de pornire a afacerii, deopotrivă online și sub forma unor oportunități de francizare. Cu toate astea, există trei pași pe care orice viitor antreprenor în industria de vending trebuie să îi cunoască:

Alege cea mai bună locație

O afacere de vending depinde în primul rând de locația aleasă. Mai simplu: dacă viitorii tăi clienți nu pot vedea aparatele, atunci nu le vor folosi. Înainte de cumpărarea automatelor și stabilirea unui traseu, alege întâi locația. Asigură-te că e într-o zonă cu trafic ridicat, și ține minte că s-ar putea să fie nevoie să semnezi contracte cu alte afaceri din aceeași zonă, pentru a le putea folosi infrastructura.

Decide-te asupra unui public țintă

În zilele noastre, aparatele de vending fac mai mult decât să vândă cafea și sucuri. Într-o școală ele pot distribui sucuri naturale de fructe și gustări sănătoase, într-o locație de entertainment poate distribui tatuaje temporare sau tot felul de gablonzuri, iar într-un birou poate fi sursa unor alternative alimentare sănătoase pentru prânz. După stabilirea celei mai bune locații pe ruta ta, trebuie să iei în calcul ce fel de oameni trec pe acolo. Dacă observi că sunt mulți copii, din cauza apropierii de o școală, ia în considerare vânzarea a mai multe produse dulci în aparatul tău de vending, iar dacă ești lângă un centru de afaceri, a unor băuturi și gustări mai sofisticate.

Începe de jos

N-ai niciun motiv să cumperi din prima aparate de vending de întregul tău buget. Dat fiind că o afacere de acest tip asigură un rulaj rapid e în avantajul tău, ca antreprenor, să-ți crești capitalul pe măsură ce crește și afacerea, ceea ce îți va oferi suficient timp să îți ajustezi rutele de vending, fără povara unei investiții inițiale mari.

O afacere cu aparate de vending e o oportunitate excelentă de investiții pentru orice antreprenor, indiferent că e experimentat sau începător. În aproximativ un an, o astfel de afacere poate aduce încasări cu 100% sau 200% peste investiția inițială, iar administrarea ei va implica mult mai puțin stres decât alte afaceri.

Citește și: Unde să facem vending?

Cum să pornești o afacere de vending, fără francizare

Industria de vending poate fi profitabilă. Poți începe cu câteva vendomate, urmând să îți crești afacerea cu timpul. Majoritatea antreprenorilor în vending vând cafea, băuturi & snacksuri sau ambele tipuri de produse. Dar în loc de francizare, poți opera aparate de vending pe cont propriu. Spre exemplu, poți cumpăra un aparat de bulk-vending, ce distribuie mai multe produse odată, dar și alte tipuri de aparate mecanice sau electronice. Aparatele de bulkvending sunt mai puțin costisitoare, dar profiturile pe fiecare produs distribuit vor fi mai mici decât în cazul altor aparate.

1. Decide ce tip de aparat de vending vrei să achiziționezi. Dacă vrei să plătești mai puțin de 200 de euro pe aparat și să ai mai puține probleme tehnice, alege un aparat de bulk-vending, are mai mult părți mecanice în el. Poți începe și cu aparate electronice de distribuit cafea sau sucuri, dar doar dacă vrei să plătești cel puțin 2-3.000 de euro pe aparat. Tu decizi care tip de automat ți se potrivește cel mai bine nevoilor tale.

2. Studiază revistele de specialitate pentru a descoperi mai mulți dealeri/distribuitori/importatori/reprezentanțe de aparate de vending. Alege dealerul care îți oferă cel mai bun preț pentru aparatul pe care ți-l dorești.

3. Verifică la Registrul Comerțului sau la asociațiile de profesionale de profil faptul că vânzătorul se află în legalitate și că nu există plângeri împotriva lui.

4. Găsește un distribuitor angro de alimente și sucuri la tine în zonă. Sau fă-ți cumpărăturile de la magazinele alimentare mari sau de la hypermarketuri. Uită-te la prețul pe bucată și alege alimente și băuturi care îți vor permite un adaos comercial de 200% sau 300%.

5. Poziționează-ți aparatele în locuri care atrag mulți clienți, precum saloane de înfrumusețare, reprezentanțe auto, service-uri auto, bănci, instituții ale statului sau zonele de așteptare din spitale sau gări. Sau plasează-le în complexele de birouri, dacă acestea nu au încă aparate de vending. Alege, în oricare locație, un punct cu trafic mare, precum intrările.

6. Negociază un comision din vânzări cu proprietarii spațiilor sau managerii afacerilor gazdă. Dacă ai un aparat de bulk-vending, rămâi în intervalul de 10-15%, dar oferă-i proprietarului afacerii-gazdă 15–20%, dacă ai aparate mai mari. În general aceste procente diferă de la un oraș la altul sau de la o locație la alta, în funcție de cât de mare este traficul pe care ți-l oferă.

7. Întreabă proprietarii locațiilor ce tipuri de cafea, gustări sau sucuri și-ar dori clienții din acea zonă, ei cunosc mai bine cerințele viitorilor tăi clienți.

8. Fă stocul aparatului. Testează-l pentru a fi sigur că funcționează.

9. Vizitează locațiile odată sau de două ori pe săptămână, sau ori de câte ori este necesar astfel încât aparatul tău să nu rămână fără produse. Manageriază produsele în așa fel încât produsele mai vechi să fie în față. Curăță aparatele la fiecare vizită – automatele murdare nu sunt la fel de atrăgătoare și te pot face să pierzi clienți.

10. Repară vedomatele ori de câte ori e necesar, sau angajează pe cineva care să facă asta. Învață, cu timpul să-ți faci propriile reparații, pentru că te va ajuta să economisești bani.

Afacerea cu aparate de vending este frumoasă, mai întâi informează-te despre business, fă-ți un business plan amănunțit și apoi începe să operezi. În acest fel îți vei crește șansele să ai un început bun și durabil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*