Categoric industria de vending din România are nevoie de reglementare. Dar nu va fi suficient. Piața de vending din România are nevoie de oameni și de o viziune coerentă, clară, a ceea ce trebuie făcut pentru ca acest domeniu să devină un mediu sănătos și viabil pentru business. E clar că în acest moment nu este.

Ce este iarăși destul de evident este faptul că mulți nu vor să se schimbe status quo-ul actual. Preferă zona gri, zona insuficient reglementată, cu goluri în legislație, pentru a avea loc de manevră. Au făcut bani frumoși așa…De ce să schimbe starea lucrurilor când ei o duc așa de bine în zona asta tulbure. Probabil se vor opune cu toate puterile la schimbările legislative ce se preconizează.

Era banilor făcuți cu portbagajul se apropie de sfârșit. Cei care încă mai cred că pot opri tăvălugul reglementării se înșală. Ce este mai grav pentru industrie este că neavând înțelegere pentru gestionarea momentului mulți dintre cei care ocupă poziții cheie în industrie vor periclita procesul de însănătoșire a acestui domeniu și posibil ca lipsa de preocupare pentru o poziționare constructivă în relația cu Autoritățile să pună în dificultate, și să expună în mod grav și iremediabil întrega piață la intențiile tot mai evidente ale reglementatorului pentru realizarea unui cadru legal specific domeniului și atotcuprinzător.

Riscul este ca Statul să regleze lucrurile așa cum îl taie capul, fără a calcula exact consecințele acțiunilor sale numai din dorința de a face curățenie de urgență în zonă.

Iar dacă te gândești că oamenii produc schimbarea, și cunoscând filonul de resurse umane existent în domeniu, tare mi-e teamă că în procesul acesta de schimbare vor fi afectate foarte multe firme și oameni nevinovați (firme mici/medii, poate și mai mari care preferă să-și continue activitatea în noile condiții care se preconizează).

Cât privește comunicarea aceasta lipsește cu desăvârșire și opacitatea în acest segment va fi foarte bine speculată de aceia care preferă să scrie legi fără să se consulte cu nimeni.

Vom vedea ce se va mai întâmpla, dar cu siguranță reglementarea industriei de vending va fi un proces lung și anevoios.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*